Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Ovaj slavonski grad poznat je u cijelom svijetu. A prije 132 godine tornado je protutnjao njihovim krajem

Novska
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
1/19
30.04.2024.
u 12:01

Grad smo poznat po tornadu, jedan je protutnjao našim krajem prije 132 godine, istraživati ga je u Novsku došao i Andrija Mohorovičić, ne bi li otkrio kako je vjetar brzine 105 metara u sekundi, cijelu lokomotivu i više vagona koji su vozili prema Sisku podigao u zrak, neke vagone i šest metara!

Povijest i budućnost susreću se u najistočnijem slavonskom gradu, s jedne strane susjede u dugim starinskim suknjama, s podignutom kosom, te muškarci s leptir-mašnama, lulama i prvim fotoaparatima u ruci, a s druge – visoka tehnologija, programeri, gameri i gotovo svemirska tehnologija. Gatare, žandari, čistači cipela tu su uz – digitalne nomade i gejmere.

Tornado podigao vagon

– Grad smo poznat po tornadu, jedan je protutnjao našim krajem prije 132 godine, istraživati ga je u Novsku došao i Andrija Mohorovičić, ne bi li otkrio kako je vjetar brzine 105 metara u sekundi, cijelu lokomotivu i više vagona koji su vozili prema Sisku podigao u zrak, neke vagone i šest metara! – kaže Milijana Dižep Margetić, voditeljica stručnih poslova i sustava posjećivanja Turističke zajednice grada.

 

– Nekoć smo, u doba Panonskog mora, bili svojevrstan koraljni greben, pa je cijeli kraj pun Viviparusa novskaensisa, odnosno novljanskog puža ogrca, puža školjkaša koji je zaštitni znak grada, a još ga se okamenjenih može pronaći u kraju. Na glavnom trgu podigli smo i fontanu u čast te sitne životinje, a u listopadu na Lukovo po zaštitniku grada organiziramo "Kirvaj s daškom prošlosti" kada se više od 500 susjeda oblači u odijela iz 19. stoljeća.

19.04.2024., Novska - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice. Muzejska zavicajna zbirka grada Novske Photo: Edina Zuko/PIXSELL
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Josipa Bencek, vlasnica tvrtke GROW koja je jedna u nizu u prvom hrvatskom gaming inkubatoru Pismo govori:

– Jedini smo gaming centar u zemlji, a u ovoj zgradi 80–ak tvrtki izrađuje videoigre koje zatim igra cijeli svijet. Uskoro izlazi horor avantura smještena u Hrvatskoj "Go home Annie", odnosno Idi kući, Janice, za koju i u Japanu igrači nestrpljivo čekaju. Hit je i aplikacija za djecu predškolske dobi "Moopies" – objašnjava Bencek.

Gosti u Lonjskom polju mogu skupljati, ne Pokemone, već virtualne autohtone životinje.

– Životinje im pričaju o sebi, od podolskog goveda, turopoljske svinje, šarana... S tabletom u ruci istražuju i traže te životinje, nekad su iza grane, nekad na mostu, na zidu ili podu, a tko uspije napuniti album s 23 sličice, veseli se kao mi kad bi mi ispunili album Životinjsko carstvo – govori programerka Bencek.

19.04.2024., Novska - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice. Photo: Edina Zuko/PIXSELL
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

U gradu čiji kvartovi nose imena Beverly Hills, Staro Selo, Vlaić, Samar ili Uklade, turisti imaju i još jednu neočekivanu atrakciju.

– U zgradi stare pošte organiziramo igru oživljavanja uloga (LARP), a igraju se igre Adalbertova tajna, Duh grada i Istraživači Novske. Gosti su u ulogama, pripremano upravo i kostime, pa je jedan Albert, drugi car Josip II. treći austrougarski obrtnik, te u situacijama koje su slične escape roomu, u timovima love duhove, traže blago, rješavaju zagonetke te zajedno dolaze do rješenja. I u centru rješavamo "Lukinu zagonetku", po Luki Iliću Oriovčaninu, u kojoj se u sedam QR kodova koji su kod bicikla, džamije, crkve sv. Luke, fontane ogrca ili u parku i na trgu, postavljaju gostima pitanja kao što su: "Što prijeko vode prijeđe, a ne pokvasi se?" (tornado), ili: "Tko svaki dan iz kuće izlazi, a ipak je uvijek u kući?" To je puž, a sve kako je zapisao Oriovčanin. Gostima je zabavno kod nas s njegovim zagonetkama iako su iz 19. stoljeća – govori Milijana Dižep Margetić.

19.04.2024., Novska - Turisticka patrola i Vecernjakove zvjezdice. Photo: Edina Zuko/PIXSELL
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Kamena sjekira protiv propuha

Za očuvanje starine i povijesti kraja brine se Željko Sajko, voditelj moderne Muzejske zavičajne zbirke grada Novske obitelji Sajko.

– Otac Živko i ja skupljali smo što god smo mogli pronaći iz različitih vremenskih era povijesti grada. Pa tako imamo avarski mač iz 7. stoljeća, sliku svetog Luke iz 1744. godine, repliku trgovine iz 19. stoljeća, pa i pet tisuća godina staru kamenu sjekiru kojom je moj djed Mirko, inače pekar, čuvao papire da mu ih po pekarnici ne odnese propuh (smijeh). U našoj je obiteljskoj zbirci povijest kraja stara milijune godine, poput okamenjenih puževa pa sve do – fotografija iz Domovinskog rata – govori Sajko.

Ribiči uživaju na Novljanskom jezeru, u gradu se obnavlja i kultni hotel Knopp, u planu je i kamp, a spektakl će biti kad izgrade Gaming Arenu s više od tri tisuće sjedećih mjesta, u koju će dolaziti natjecatelji e-sporta iz cijelog svijeta od Kine, Japana, SAD-a i Brazila...

Foto: Edina Žuko/PIXSELL

– Uskoro počinje izgradnja, a arena će izgledati kao svemirski brod koji je pao na Zemlju... Bit će to i fakultet, ali i mamac za turiste. Imamo bogatu prošlost, ali i svijetlu budućnost – ponosni su Novljani.

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 9

Gostoljubivost i susretljivost 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja 8

Sadržaji za djecu 10

Biciklističke staze; rekreativni sadržaji 9

Održivost 9

Kulturni sadržaji 9

Izletišta 8

Autohtonost 10

Opći dojam 8

Ukupno 90

1. Donja Stubica 91
2. Bilje 91
3. Novska 90
4. Čazma 89
5. Sveti Ivan Zelina 86
5. Ivanec 86
7. Lipik 86
8. Mursko Središće 85
9. Otok 85
10. Brodski Stupnik 84
11. Čačinci 84
12. Vrhovine 82
Fužine
Slunj
Tinjan
Molve

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Idler 3
Idler 3
11:48 30.04.2024.

Se pet ali - najistočnijem slavonskom gradu ???

RU
rujan
18:30 30.04.2024.

U tom čudnom gradu možeš biti istovremeno direktor komunalnog poduzeća i pučkog učilišta. Za dvije plaće, ofkors, jer si hdze. Ostali mladi obrazovani - aufiderzen!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije