Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Popularno hrvatsko mjesto kao živa razglednica: ' Vratili smo se prirodi, za nas je to bila jedina opcija'

Fužine
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/11
02.05.2024.
u 12:40

Goranska oaza šarenih fasada i nepreglednog pogleda na okolne šume

Živa razglednica, nema boljeg opisa Fužina, turističkog mjesta koje gosta dočekuje idiličnim vizurama plavog jezera, šarenih fasada goranskih kuća te nepreglednog pogleda na okolne šume. Prije nego se spustimo u centar, ostat ćemo u šumi. U izletištu "Šumska bajka" koja je u obližnjem Benkovcu. Bračni par Renata i Denis Jurčić hrane – jelene lopatare i dvije divlje svinje, Miška i Malu.

Skrivena Šumska bajka

– Uživamo! Vratili smo se prirodi, za nas je to bila jedina opcija – govori Renata, nudi ljekovitim prirodnim pićima dobrodošlice u gumenim bombonima pa nastavlja priču:

– Suprugov prapradjed Josip išao je dva puta u Ameriku, bio je rudar, ne bi li kupio ovaj prekrasan dio šume i kuću. Danas je to igraonica u prirodi, na 38 tisuća kvadrata, a organiziramo roštilje, posjete vrtića i škola, team building, sagradili smo nedavno i amfiteatar i pozornicu, pa se tu mogu održavati i manji koncerti, imamo boćalište, igra se i nogomet. Radimo vikendom i baš svaki dan školskih praznika. Mališani uživaju ovdje. A glavna je nit vodilja bila da izgleda, kako i naziv kaže, kao šumska bajka. Da bude bajkovito, a to i jest, zar ne? – govori gospođa Renata.

Zabave ne nedostaje za ljubitelje prirode, ali i adrenalina
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Košute Bambina, Crna i Pirga marljivo žvaču zelje i radoznalo promatraju goste.

– Tko dođe, dobije košaricu s hranom pa može hraniti i lopatare, ali i naše divlje svinje, one jedu kruh. Miško obožava kruh! – dodaje. Skrovito je njihovo imanje, treba ga potražiti, nije kao sve ostalo na dlanu pred turistom kao u samim Fužinama. Vraćamo se u centar.

– Naš je puhački orkestar svirao čak i za Bana Josipa Jelačića, sad slavimo 176 godina otkako sviramo. A za nas se znalo još u doba Mlečana, kada su nas upisivali u svoje karte – govore svirači.

22.04.2024., Fuzine - Goransko opcina i turisticka ponuda. Turisticka patrola. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Snimao se ovdje i "Winnetou" u obližnjem selo Roswell gdje danas astronomi promatraju ljeti Suze svetog Lovre, jer nema svjetlosnog zagađenja, a jezera Bajer, Potkoš i Lepenice bila su idealan set i za Indijance. U Špilji vrelo odvijala se – glavna scena filma "Blago u srebrnom jezeru".

– Zrinski su kod nas imali kuću za odmor, svojevrsnu vikendicu i oni su tražili idilu – govore domaći.

Fužinari upravo slave 150 godina turizma. Opatija je, kao rekorderka, usporedbe radi, na 180 godina.

– Prvi turisti došli su vlakom u Fužine. U lipnju ćemo oživiti taj dan, kada je 200 turista došlo u naš kraj. Nosit ćemo kostime toga doba, susjedi će se obući frakove i cilindre, susjede u duge haljine, pa će uz zvuk violina, kao i tada, na svježem zraku šetati uz jezera – govori Silvija Sobol, voditeljica Odjela za turizam.

22.04.2024., Fuzine - Goransko opcina i turisticka ponuda. Turisticka patrola. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Objašnjava i kako Špilja vrelo jedinstvena na cijelom Starom kontinentu po tome što je ravna te nema nijedne stepenice.

– Nema špilje koja je tako pristupačna baš svim generacijama, svi njome mogu šetati, a ta je naša špilja stara između tri i četiri milijuna godina, otkrivena sasvim – slučajno! Tamo je bio kamenolom, a kad je sredinom prošlog stoljeća jednom radniku upao alat u rupu, svi su mislili kako ga je on odnio kući. Nisu mu vjerovali. Ipak, počeli su tražiti, pronašli rupu, krenuli kopati i pred njima se otvorilo čudo! – govori gospođa Sobol.

Interesantan je kraj, jer se tu od Liča, preko Fužina do Vrata, na svega nekoliko kilometara spajaju tri dijalekta, i "što" i "kaj" i "ča", a frontmeni su mjesta Josip vozač turističkog vlaka te kočijaš Ujo i konj Lisac, ekipa koja više od dva desetljeća dočekuje turiste.

22.04.2024., Fuzine - Goransko opcina i turisticka ponuda. Turisticka patrola. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Novosti su staza za tubing, gdje se može sanjkati i po ljeti, a gotovo svaka druga kuća u tom kraju ima apartman.

– Nas je 1400, a imamo 800 ležajeva, za goste uvijek u kraju ima mjesta – kažu domaći.

Pogled s Preradovićeva vrha

Na mjesto je najbolji pogled s Preradovićeva vrha, koji je visok, tvrde domaći, ravno 892,5 metara, a s kojega su Fužine, Bajer i Potkoš kao na dlanu.

22.04.2024., Fuzine - Goransko opcina i turisticka ponuda. Turisticka patrola. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

– Rijetki znaju da je i gore na autocesti, u tunelu "Vrata" u desnoj traci koja vodi od Rijeke prema Zagrebu, još jedna – špilja. Tko se vozi autocestom, može obratiti pozornost na vrata koja su u tunelu, a koja zapravo vode u špilju, a nevjerojatno je da su usred tunela zapravo sagradili – most! Doslovce se vozite po autocesti, ali ste u špilji – govore domaći. Eto, u Fužinama se ima itekako što istraživati. Uostalom omiljena je to destinacija za izletnike sa svih strana naše zemlje. I s pravom!

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 10

Gostoljubivost i susretljivost 9

Kvaliteta i raznolikost smještaja 9

Sadržaji za djecu 10

Biciklističke staze; rekreativni sadržaji 9

Održivost 9

Kulturni sadržaji 9

Izletišta 9

Autohtonost 10

Opći dojam 9

Ukupno: 93

1. Fužine 93
2. Donja Stubica 91
3. Bilje 91
4. Novska 90
5. Čazma 89
5. Sveti Ivan Zelina 86
6. Ivanec 86
7. Lipik 86
8. Mursko Središće 85
9. Otok 85
10. Brodski Stupnik 84
11. Čačinci 84
12. Vrhovine 82
Slunj
Tinjan
Molve

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije