Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković komentirao bujajuću inflaciju: Ne čini nam se prihvatljivim dizanje cijena

Zagreb: Održana je 247. sjednica Vlade RH
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/6
31.08.2023.
u 13:25

Radi se o nešto većem rastu nego prošloga mjeseca, komentirao je Plenković, dodajući kako je ova inflacija potaknuta rastom cijena hrane, pića i duhana

Vlada je ovog četvrtka održala 247. sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a jedan od važnijih prijedloga zakona o kojima se danas raspravljalo jest i prijedlog zakona o izbornim jedinicama. Između ostalog, raspravljalo se i o dopuni Zakona o šumama, kao i o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. 

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković ovoga četvrtka sudjelovao je na svečanom otvorenju novoga kongresnog centra na Vojnom učilištu "Franjo Tuđman", najavljujući kako će Hrvatska ''iduće godine u ovo vrijeme imati najjače ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe''.

Na samom početku sjednice Plenković je izvijestio o aktivnostima Vlade proteklog tjedna. Između ostalog, Plenković se osvrnuo i na investicije u vojsci, kao i na potpisivanje ugovora za tri velika infrastrukturna projekta koja su u planu na području Hrvatske. 

– Što se tiče glavnih tema, vidjeli smo podatke o rastu BDP-a od 2,7 posto. To je deseti kvartal rasta zaredom i to pokazuje brzinu oporavka, gospodarstva, i rezultat rada naših radnika. Također, mi smo primili i priopćenje DZS-a u kojem su cijene 7,8 posto više ovog kolovoza nego prošle godine. To je nešto veći postotak rasta nego prošlog mjeseca, a on je potaknut rastom cijena hrane, pića i duhana. Mi smo limitirali cijene plina i struje, a naftne derivate činimo najkonkurentnijima. U ovakvoj krizi važno je da svi akteri djeluju odgovorno i solidarno. Ne čini nam se prihvatljivim dizanje cijena bez odgovarajućeg rasta inputa. Na taj je način je gubitnik najveći broj građana i potrošača, zbog toga trebamo nastaviti sa svim naporima za smanjenje inflacije. Vidjeli smo da je inflacija na razini EU na 5,3 posto – komentirao je. 

 POVEZANI ČLANCI:

Stalno se otkrivaju novi nestali, komentirao je Plenković dan nakon obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, dodajući kako će činiti sve napore da se rasvijetli njihova sudbina, a osvrnuo se i na obljetnicu kornatske tragedije. 

– Kratko ću se osvrnuti na presudu ESLJP u predmetu Slaven Kovačević. Jučer sam se sastao s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić. Ponavljamo jasno da ćemo se i dalje zalagati za legitimno predstavljanje i jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih koji žive u BiH te smo protiv prakse nametanja hrvatskom narodu drugih predstavnika – dodao je, navodeći da je to ''jako loše''.

Osvrnuo se i nadolazeći početak nove školske godine

– Želim djeci, roditeljima, nastavnicima i svim suradnicima poticajno okružje u novoj školskoj godini, puno veselja, znanja i igre, ali i novih faza u razvoju naših mladih – kazao je Plenković, a komentirao je i uspostavu hitnih helikopterskih službi za četiri grada u Hrvatskoj.

>> VIDEO Milanović: Plenkoviću je bilo u interesu zadržati kontrolu koju je imao dok me nije bilo

Ključne riječi

Komentara 32

Avatar Pero
Pero
14:28 31.08.2023.

Trgovci i dobavljaci dijele profit, lakomo zlo!

Avatar Bruno
Bruno
14:47 31.08.2023.

Krivi su oni koji kupuju skuplje , to je cijela filozofija.

Avatar Maks
Maks
15:00 31.08.2023.

U Njemackoj to regulira kupac, "kupuj tamo gdje jeftinije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije