Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Čudo u Osijeku: Debelo smo u svibnju, a na vidiku ni jednog komarca. Postoji i objašnjenje

Osijek: Zaprašivanje komaraca iz zraka
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
14.05.2024.
u 10:06

"Kakvi god bili prirodni uvjeti ove godine, spremni smo u svakom smislu boriti se protiv komaraca, čak još učinkovitije, nego što je to bilo lani" poručio je osječki dogradonačelnik

Nije vijest da se Osijek bori s najezdom komaraca, nego je vijest ako komaraca u gradu na Dravi nema. A iako smo duboko zagazili u svibanj, letećih krvopija trenutno nema na vidiku, bar ne u broju na kakav su građani navikli. O čemu je točno riječ i hoće li Osječani ove godine moći uživati u šetnjama promenadom i opuštati se u svojim dvorištima?

"Brojnost komaraca najviše ovisi o populaciji tzv. poplavnih komaraca, odnosno onih koji se legu u poplavnom području koje okružuje grad Osijek sa sjeverne strane. Vodostaji Dunava i Drave su relativno niski i u narednih dva tjedna - za dulje razdoblje prognoze nisu pouzdane - ne očekujemo njihov porast, što znači da neće biti aktivirana legla komaraca. Naime, dokazano je kako čak 95 posto populacije komaraca čine upravo poplavni komarci, dok su svega 5 posto tzv. urbani komarci koji se legu u posudama, žlijebovima i ostalim predmetima koji zadržavaju vodu kroz nekoliko dana u urbanom području" pojašnjava osječki dogradonačelnik Dragan Vulin.

Prošle godine zabilježena su, podsjeća, čak četiri velika vodena vala Dunava i Drave, što je za posljedicu imalo nekoliko tisuća hektara šumske površine pod vodom. "Prvi i drugi vodeni val pojavili su se već tijekom travnja i svibnja. Dakle, što je veći broj vodenih valova u sezoni komaraca i što su oni viši, više će biti i komaraca. No, kakvi god bili prirodni uvjeti ove godine, spremni smo u svakom smislu boriti se protiv komaraca, čak još učinkovitije, nego što je to bilo lani. Priželjkujemo, naravno, da uopće ne bude vodenih valova, što znači da ćemo osigurana sredstva za borbu protiv komaraca moći utrošiti na nešto drugo" poručuje Vulin.

POVEZANI ČLANCI:

A u osječkom gradskom proračunu za ovu je godinu izdvojeno 1,6 milijuna eura za borbu protiv komaraca, od čega su 600.000 eura sredstva Vlade RH, 200.000 eura sredstva Osječko-baranjske županije te 800.000 eura sredstva Grada Osijeka. I ove godine Osijek ide u borbu protiv komaraca zajedno sa susjednim općinama Bilje, Darda, Erdut i Petrijevci kako bi u što većoj mjeri spriječili dolazak poplavnih komaraca na područje grada. Uz spomenutih 1,6 milijuna eura, susjedne općine zajedno su osigurale još 312.000 eura pa je ukupni financijski potencijal za borbu protiv komaraca rekordnih 1.912.000 eura.

Spremni su, ističu u Gradskoj upravi, za provedbu larvicidnih i adulticidnih tretmana sa zemlje i iz zraka na temelju preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Na komarce će nasrnuti svim sredstvima - od ove sezone, uz cestovna vozila, avione, čamce i amfibije, koristit će i dronove za tretmane na teško dostupnim poplavnim područjima. Što se tiče prošle godine, koju su obilježila četiri velika vodena vala Dunava i Drave, provedena su ukupno 183 tretmana komaraca s prosječnom učinkovitošću iznad 80 posto. Utrošeno je ukupno 1.474.225 eura.

Lanjsku bitku protiv obih napasnika obilježilo je sklapanje Sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca između Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te susjednih općina Bilje, Darda, Erdut i Petrijevci. Inicijativa je to Grada Osijeka. Novost je bila i to što su izvođači ponavljali tretmane o vlastitom trošku svaki puta kada je učinkovitost bila ispod 50 posto. Nakon 14 godina, provedeni su adulticidni tretmani iz zraka iznad urbanih dijelova grada Osijeka. Usto, Grad Osijek je po prvi puta dobio dopuštenje za provođenje tretmana na području Parka prirode Kopački rit. Iz Gradske uprave apeliraju i na građane te ih mole da provjere, isprazne i očiste spremnike, bačve, stare gume, posude za cvijeće, žlijebove koji mogu zadržavati vodu jer se upravo na tim mjestima razvijaju ličinke komaraca.

FOTOGALERIJA Najduža hrvatska plaža dugačka je 8 kilometara: Znate li gdje se nalazi?

Osijek: Zaprašivanje komaraca iz zraka
1/6

Komentara 1

DA
daali
10:38 14.05.2024.

Za razliku od Zagreba gdje će aktualni gradonačelnik predstaviti novu senzaciju građanima:"Osim romantike koja nastaje paljanjem ulične rasvjete tek u 21h, pa do predivnih cjetnih livada po kvartovima u maniri Nizozemskih polja tulipana od sada ekskluzivno možete uživati i u rojevima ovih prekrasnih leteći bića koje Vam golicaju maštu (i kožu) i čiji pjev je u rangu sa slavujima!" Only in Zagreb, because WE CAN!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije