Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HBOR plasira nove kredite

Od 2025. stiže 250 milijuna eura za poduzetnike uz mogućnost otpisa dijela glavnice

Zagreb: Konferencija pod nazivom "Urbana agenda za Hrvatsku - predstavljanje Urbanog razvojnog fonda"
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
30.04.2024.
u 13:05

Poduzetnicima će biti dostupni krediti do tri milijuna eura, a dio kredita bit će bez kamate zahvaljujući sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) plasirat će od prve polovine 2025. godine 250 milijuna eura kredita poduzetnicima iz proizvodne industrije te komercijalnog i uslužnog sektora uz povoljne kamate i mogućnost otpisa dijela glavnice. Svrha kredita je poboljšanje energetske učinkovitosti i održivosti poslovanja, a aplicirati mogu svi poduzetnici bez obzira na pravni oblik, veličinu ili strukturu vlasništva uz uvjet da su najmanje godinu dana prije predaje zahtjeva za kredit registrirani za obavljanje djelatnosti u navedenim sektorima.

HBOR i MRRFEU su potpisali Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta „Krediti za energetsku učinkovitost poduzetnika“ u sklopu Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027.

- Vjerujemo da će ova inicijativa potaknuti implementaciju inovativnih rješenja koja će ne samo unaprijediti konkurentnost naših poduzetnika, već i doprinijeti očuvanju okoliša te dugoročnoj održivosti naše ekonomije - komentirao je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

VEZANI ČLANCI: 

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić smatra da će ovim inovativnim financijskim instrumentom potaknuti novi investicijski ciklus poduzetnika koji će Hrvatsku približiti ostvarenju ciljeva zelene tranzicije te doprinijeti smanjenju troškova i povećanju konkurentnosti.

Financijski instrument će se provoditi putem poslovnih banaka koje će HBOR odabrati kroz postupak javne nabave, osiguravajući i oko 125 milijuna eura privatnog kapitala banaka. Poduzetnicima će biti dostupni krediti do tri milijuna eura, a dio kredita bit će bez kamate zahvaljujući sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

- Ključna karakteristika ovog financijskog instrumenta je mogućnost djelomičnog otpisa glavnice kredita do 50 posto uz unaprijed zadane kriterije povezane uz energetske uštede i/ili mjere obnovljivih izvora energije. Dodatnu vrijednost predstavlja oslobođenje od plaćanja naknada za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava – pojašnjavaju u HBOR-u.

FOTO Iznova otvorena staklena šetnica na Biokovu, najodvažniji uživaju u prekrasnom pogledu

Zagreb: Konferencija pod nazivom "Urbana agenda za Hrvatsku - predstavljanje Urbanog razvojnog fonda"
1/11
Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
14:53 30.04.2024.

Kakav otpis?Zasto se bogatima stalno daje kes?A raja neka kopa po kontejnerima.Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije