Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OVO JE ŠAMAR U LICE'

Posjet Zelenske Srbiji u Rusiji pozorno prate: 'Boji li nas se itko osim Lukašenka?'

Olena Zelenska u Srbiji
Foto: Facebook/Олена Зеленська
1/10
13.05.2024.
u 14:44

Supruga ukrajinskog predsjednika posjetila je Srbiju, što je prvi njezin posjet toj zemlji od početka Putinove invazije na Ukrajinu. U Rusiji nisu sretni tim njezinim potezom.

Samo nekoliko dana poslije dvodnevne posjete predsjednika Kine XI Jinpinga Beograd su posjetili i Olena Zelenski, supruga predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitri Kuleba. Tijekom svog posjeta Beogradu Olena Zelenski je, u pratnji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, obišla i neke od beogradskih znamenitosti.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu ovo je prvi posjet supruge ukrajinskog predsjednika Srbiji, ali i isto tako i prvi posjet Srbiji ukrajinskog ministra vanjskih poslova. Za sada se ne zna što je povod njihovog posjeta Srbiji, posebno kada se zna da se Srbija od početka invazije pokušava svrstati nepristrano, ali i da kroz niz odluka i koraka pokazuje kako je ipak više uz svoga tradicionalnog prijatelja i saveznika – Rusiju. Tako je Srbija postala država utočište desetina tisuća Ukrajinaca i Rusa koji su pobjegli od rata, Beograd je zadržao i redovne aviolinije prema Rusiji, a odbili su i uvesti sankcije Rusiji. U isto vrijeme mogle su se čuti i informacije kako Srbija Ukrajini šalje neke vrsta naoružanja i streljiva, a osudili su i invaziju na Rusiju. Tijekom 2022. godine Vučić i Zelenski sastali su se tri puta.

Poslije svega toga ovaj posjet Zelenske i Kulebe kod nekih se tumači i kao prvi nagovještaji da Srbija okreće leđa Rusiji. Ovaj posjet se tumači i kao svojevrstan rezultat kontinuiranih pritisaka EU i SAD-a na Srbiju radi potpore Rusiji. – Srbija i dalje igra na dvije strane i tako će i dalje nastaviti bez obzira na ovaj posjet Olene Zelenski i Kulebe Beogradu. Kada je riječ o suradnji Rusije i Srbije, Beograd trenutno jedinu korist ima od Moskve u tome što oni imaju pravo na veto u UN-u, a to im je važno kod donošenja nekih bitnih odluka. Uostalom, Srbija je u jedan dan tijekom posjeta kineskog predsjednika dobila od Kine 20 puta više nego u zadnjih deset godina od Rusije – rekao je hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski.

Govoreći o trenutnoj snazi Rusije, Puhovski kaže kako su oni od rata u Ukrajini iznimno iscrpljeni te da nemaju kapaciteta za ništa više osim za ovaj rat u Ukrajini. Tu su, kako kaže, i dalje snažni utjecaji njihovih tajnih službi koje mogu odigrati značajnu ulogu u nekim malim državama. – Srbija i dalje igra tu dvostruku igru i ovo je na neki način puštanje balona za kojega se uvijek mogu uhvatiti ako bude potrebe za tim. Trenutno Srbija ima relativni mir što se tiče Kosova jer je EU razočarana stanjem u toj državi, ali ni to neće predugo trajati. U korist Srbiji idu i skori izbori za EU parlament i onda preslagivanje koje će uslijediti, zbog čega će također imati nekoliko mjeseci mira – pojašnjava Puhovski.

VEZANI ČLANCI:

Kako god, vijest o posjetu Olene Zelenski i Dmitra Kulebe Beogradu u Rusiji nije primljena dobro. Tekstovi o tome su izuzetno čitani, a ispod njih se, kako prenose mediji, redaju brojni komentari poput "sramotno" i "ovo je odvratno ponašanje prijatelja Rusije". U komentarima na Ria Novostima su i: "Boji li nas se itko osim Lukašenka? Čak se i Kirgistan okrenuo. Naša vanjska politika je nešto slaba", "Čitajte Dostojevskog. O 'braći' koja će nam, ako se ukaže prilika, zabiti nož u leđa! Primjer – Bugarska i Crna Gora", "Rusija nikada nije imala prijatelje. Postojali su samo neprijatelji", "Tko su 'prijatelji' koje još imamo? Papuanci iz Polinezije? Ili Sjeverna Koreja?", "Postojala je, naravno, nada da Srbi i Mađari neće sudjelovati u novom ‘ratu’ protiv Rusije, ali dobro… Kako god kažete",  "Nema prijatelja, nikome se ne može vjerovati, Kina je u niskom startu", "Nema više potrebe stavljati veto na antisrpske rezolucije u UN-u", "Vučić je plesao oko Xia. Svi pokušavaju sjediti na dvije stolice", "Vučić, i naš i vaš", "Vučiću, jesi li stvarno beskičmenjak?", "Ovo je šamar u lice Rusije", "Takvi su oni, braća".

FOTO Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini

Olena Zelenska u Srbiji
1/17

Komentara 15

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
15:06 13.05.2024.

Dajte upute što se smije pisati.

PV
prcko.vita
15:26 13.05.2024.

Onaj tko misli da će Srbija okrenut leđa braći Rusima, taj ili nema pojma ili namjerno podmeće.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
16:01 13.05.2024.

 'Boji li nas se itko osim Lukašenka?'___Ma ne boji vas se ni Lukašenko. On se boji svog naroda, pa se drži vas, jer ste mu vi jedina garancija spasa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije