Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikolaj Patrušev

Sulude izjave najmoćnijeg čovjeka u Rusiji nakon Putina: 'Ovo će uništiti sav život u Americi'

Russian President Putin visits marine technical university in St Petersburg
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
30.04.2024.
u 15:56

Zbog njegovih stavova i izjava, vjeruje se kako Putin nije jedina sila koja sprječava rusku politiku da se okrene prema liberalnijem modelu

Kada supervulkan Yellowstone erumpira, uništit će sav život na sjevernoameričkom kontinentu. Sibir će postati jedno od najsigurnijih mjesta na Zemlji što je još jedan razlog zašto "anglosaksonske elite" žele oteti regiju od Rusije. To tvrdi Nikolaj Patrušev (72), drugi najmoćniji čovjek u Moskvi. Trenutno šef ruskog Vijeća sigurnosti bio je kolega Vladimira Putina otkad su njih dvojica služila u KGB-u 1970-ih, a sada je predsjednikov glavni savjetnik. Vjeruje se kako samo on ima dopuštenje govoriti uime Putina o strateškim pitanjima, uključujući nuklearno oružje, rat u Ukrajini te pogled na SAD, Europu i NATO, piše The Atlantic

U njegovim izjavama izražen je antizapadni te posebno antiamerički stav. Patrušev, naime, smatra kako Zapad Rusiju maltretira već 500 godina. Između ostaloga, tvrdi da je SAD pokušavao natjerati Rusiju da se odrekne svog suvereniteta i kulture. Prema njemu, konačni cilj bio je raskomadati Rusiju, eliminirati ruski jezik, ukloniti zemlju s geopolitičke karte i ograničiti je na granice Moskovske Velike Kneževine.

Prema njegovu viđenju, SAD osmišlja nove viruse u laboratorijima za biološko oružje kako bi uništio narode "nepodobnih država". Što se tiče koronavirusa, smatra kako ga je mogao stvoriti Pentagon uz pomoć farmaceutskih kompanija te zaklada Clinton, Rockefeller, Soros i Biden.

VEZANI ČLANCI:

Njegov fokus trenutno je okrenut prema Ukrajini i sukobu za kojeg tvrdi da je proizveden u Washingtonu. Prema njegovim izjavama, SAD je 2014. planirao revoluciju u Kijevu te pokušao Ukrajince ispuniti mržnjom prema svemu ruskom. Smatra i kako je Ukrajina danas poligon za testiranje zastarjelog američkog oružja, kao i mjesto čija prirodna bogatstva Zapad želi nemilosrdno eksploatirati. Zapad, prema njemu, uništava Ukrajince, dok je ruski cilj to okončati. 

Nikolaj Patrušev često mijenja Putina u bitnim pregovorima s glavnim saveznicima. On je, primjerice, 2022. godine u Teheranu dogovarao kupovinu iranskih dronova. Sumnja se i kako je upleten u više slučajeva trovanja, kao i u ubojstvo čelnika Wagnera Jevgenija Prigožina. Patrušev također ima određeni utjecaj na rusku nuklearnu strategiju. Godine 2009. izjavio je da nuklearno oružje nije rezervirano samo za "velike ratove".

SAD je pokušao bolje upoznati Patruševa pa ga je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan prvi put nazvao 25. siječnja 2021., pet dana nakon inauguracije Joea Bidena. Telefonski su razgovarali još pet puta, a nakon razgovora u studenom u zajedničkom priopćenju naveli su da su razgovarali o "povećanju povjerenja između dviju država". Rusija je napala Ukrajinu 13 tjedana kasnije. Prema Patruševu, Zapadu polako ističe vrijeme, a europska civilizacija nema budućnost te ide prema najdubljoj ekonomskoj i političkoj krizi. Uz to, smatra i kako je propast Amerike blizu. Zbog njegovih stavova i izjava, vjeruje se kako Putin nije jedina sila koja sprječava rusku politiku da se okrene prema liberalnijem modelu.

 

GALERIJA Pripreme za rusku ofenzivu: Ukrajina potrošila više od 500 milijuna dolara na utvrđivanje granice
Russian President Putin visits marine technical university in St Petersburg
1/11

Komentara 45

PR
pravedno
16:53 30.04.2024.

Sve je od rusa moguče, kako je putin postao vladar samo se hvale o proizvodnji nekog modernog oružja, a ništa ne rade modernog za boljitak naroda, Koji dobar ruski proizvod možemo kupiti bilo gdje.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
16:27 30.04.2024.

Sve prolupalo u toj rusiji

Avatar Aurel
Aurel
18:04 30.04.2024.

"Sibir će postati jedno od najsigurnijih mjesta na Zemlji" - samo što ima jedna "sitnica" - ruSSima će za 20 godina trebati KINESKA viza za posjet sibiru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije