Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast prometa zbog ukrajinske krize

Dobit Grupe Luka Ploče u 2023. rekordna - 10,736 milijuna eura

Ploče: Polazak posebnog trajekta s kojeg će se gledati vatromet
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
30.04.2024.
u 18:36

Dobri rezultati nastavili su se i u prvom kvartalu 2024. – promet je za četvrtinu veći

Prošla je godina bila vrlo lukrativna za Grupu Luka Ploče - EBIDTA Grupe prije jednokratnih stavki iznosila je, prema netom objavljenim rezultatima, 16,613 milijuna eura, što je rast od 5,4 posto u odnosu na 2022. godinu, dok je neto dobit Grupe bila rekordna - 10,736 milijuna eura, 53,7 posto veća nego 2022. kad je iznosila 6,983 milijuna eura. Kapitalna ulaganja iznosila su 4,8 milijuna eura.

Grupa, koju čine Luka Ploče, Pomorski servis Luka Ploče, Luka šped i Pločanska plovidba, imala je lani prihode 77,580 milijuna eura

Luka Ploče imala je 4,780 milijuna tona ukupnog prometa tereta preko 340 brodova koji su uplovili u luku. Poremećaj globalnih logističkih tokova uslijed rata u Ukrajini donio je, ističu, pozitivne učinke za poslovanje, u smislu porasta prometa, a taj trend se nastavio i u prvom kvartalu ove godine u kojem bilježe 24 posto veći promet u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

- Zadovoljni smo poslovnim rezultatima Luka Ploče Grupe u 2023. godini koja je obilježena rekordnom neto dobiti i značajnim kapitalnim ulaganjima. Postali smo i prva luka u Hrvatskoj koja je objavila izvješće o održivosti kako bismo bolje pratili i po potrebi mijenjali utjecaj našeg poslovanja na okoliš i zajednicu. Na dobar poslovni rezultat dijelom je utjecala promjena globalnih logističkih pravaca koja je dovela do pojačanog prometa, što će se u nekom trenutku ispuhati. Dugoročni potencijal za luku vidimo u ulaganju u pametnu i zelenu tehnologiju te nova partnerstva u sklopu TNT mreže – komentirao je predsjednik Uprave Luka Ploče Hrvoje Livaja.

POVEZANI ČLANCI:

U prvom kvartalu ove godine poslovni prihodi Grupe iznosili su 23,211 milijuna eura, što predstavlja blagi porast u odnosu na isto razdoblje 2022. kad su iznosili 22,836 milijuna eura. Rezultat je to 5,86 posto većeg prihoda od prodaje roba uslijed porasta cijena roba na svjetskom tržištu u odnosu na isto razdoblje, dok je istodobno zabilježen dva posto manji prihod od prodaje lučkih usluga, špedicije, pomorskih usluga i brodarskih usluga. EBIDTA Grupe prije jednokratnih stavki u prvom kvartalu 2024. iznosi 3,581 milijuna eura. Luka Ploče u prvom kvartalu ove godine ostvarila dobit prije poreza od 2,351 milijuna eura.

Najavljuju daljnje povećanje i unapređenje kapaciteta na kontejnerskom terminalu u okviru razvoja Luke Ploče kao pametne zelene luke i u kontekstu mogućnosti primanja najvećih brodova - kontejnerskih matica koji dolaze u Jadran.

- Velika je prilika i to što je Društvo početna i završna točka Koridora Vc, a bit će uvrštena i kao core luka na Transeuropskoj mreži prometnica (TNT), što otvara vrata za nove poslovne partnere – poručuju.

 

FOTOGALERIJA Ovo su novi čuvari hrvatskog neba: Pogledajte šest Rafalea koji su stigli u Hrvatsku

Ploče: Polazak posebnog trajekta s kojeg će se gledati vatromet
1/29

Komentara 1

Avatar southman
southman
20:56 30.04.2024.

Očekivano ! Čim su se riješili onih "genijalaca" koji su jahali ma njenom čelu punih 30 g.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije