Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasli krediti, pali depoziti

Dobit Erste banke u prvom kvartalu 9,4 posto veća, dijelom i zbog rasta kamata

Zagreb: Gužve ispred banaka zbog konverzije kune u euro
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
30.04.2024.
u 18:21

Smanjenje depozita u prvom tromjesečju 2024. rezultat je prelijevanja u trezorske zapise Republike Hrvatske i investicijske fondove Erste banke

Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate banke bez ovisnih društava, neto dobit Erste banke u prvom tromjesečju 2024. godine iznosila je 58 milijuna eura, 9,4 posto više u odnosu na 53 milijuna eura u istom razdoblju 2023. 

- Rast neto dobiti rezultat je poboljšanog operativnog rezultata, koji primarno proizlazi iz rasta prihoda od redovnog operativnog poslovanja, odnosno povećanja volumena novog kreditiranja, porasta platnog prometa, nastavka pozitivnih trendova kretanja troškova rizika te, u jednom dijelu, rasta tržišnih kamatnih stopa. Iako u manjem omjeru u odnosu na rast prihoda, troškovna komponenta također je zabilježila porast, primarno zbog rasta troškova zaposlenih, odnosno ulaganja u zaposlenike – izvijestili su iz banke.

Neto kamatni prihod povećan je za 16,3 posto, s 80 milijuna eura u prvom tromjesečju 2023. na 93 milijuna eura u istom razdoblju ove godine, dok je neto prihod od naknada i provizija zabilježio porast 10 posto, sa 20 milijuna eura u prvom tromjesečju 2023. na 22 milijuna eura u istom razdoblju 2024. Neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost u prvom tromjesečju 2024. iznosio je 4 milijuna eura, bez promjene u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. 

POVEZANI ČLANCI:

Ukupna aktiva banke krajem ožujka 2024. iznosila je 13,5 milijardi eura, 1,5 posto više u odnosu na kraj 2023., kada je iznosila 13,3 milijardi eura. Ukupni krediti klijentima na dan 31. ožujka 2024.  iznosili su 8 milijardi eura, 2,6 posto više u odnosu na 7,8 milijardi eura krajem 2023. Ukupni depoziti banke iznosili su 10,5 milijardi eura, 2,8 posto manje u odnosu na kraj 2023. godine, kada su iznosili 10,8 milijardi eura. Smanjenje depozita u prvom tromjesečju 2024. rezultat je očekivanog i unaprijed anticipiranog prelijevanja dijela depozitnih sredstava građana u alternativne oblike ulaganja dostupne na tržištu, dominantno u trezorske zapise u izdanju Ministarstva financija Republike Hrvatske te investicijske fondove Erste Asset Managementa. 

- Veseli nas nastavak pozitivnih trendova poslovnih rezultata u prvom tromjesečju ove godine, koji predstavljaju snažan indikator stabilnosti našeg poslovnog modela i strategije dugoročno održivog uspješnog poslovanja na hrvatskom tržištu. Zabilježili smo zdrav impuls novog kreditiranja, posebno u poslovanju s građanstvom, dok u korporativnom sektoru također bilježimo stabilne trendove potražnje uz blagi rast kreditnog portfelja - istaknuo je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische banke.

Neto dobit ESB grupe nakon manjinskog utjecaja u prvom tromjesečju 2024. iznosila je 65 milijuna eura, 8,3 posto više u odnosu na 60 milijuna eura u istom razdoblju 2023. Neto kamatni prihod ESB grupe iznosio je 108 milijuna eura, 16,1 posto više u odnosu na 93 milijuna eura u prvom tromjesečju 2023. Neto prihod od provizija i naknada iznosio je 31 milijun eura, 10,7 posto više u odnosu na 28 milijuna eura u istom razdoblju 2023. Neto rezultat iz trgovanja i svođenja na fer vrijednost u prvom je tromjesečju ove godine iznosio je 4 milijuna eura, jednako kao u istom razdoblju 2023.

POVEZANI ČLANCI:

Ukupna aktiva iznosila je 15 milijardi eura, 1,4 posto više u odnosu na kraj 2023., kada je iznosila 14,8 milijardi eura. Ukupni krediti klijentima  bili su 8,6 milijardi eura, 1,2 posto veći u odnosu na kraj 2023., kada su iznosili 8,5 milijardi eura. Ukupni depoziti pali su 2,6 posto, na 11,1 milijardi eura. Na kraju 2023. iznosili su 11,4 milijarde eura.

Banka je u siječnju ove godine izdala inauguralnu tzv. zelenu „preferred senior“ obveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom iznosu od 400 milijuna eura. Izdanje je realizirano u svrhu ispunjenja tzv. MREL zahtjeva (Minimalni zahtjev za regulatorni kapital i prihvatljive obveze), kao sastavnog dijela EU regulatornog okvira, a prikupljena sredstva, osim što će doprinijeti daljnjoj kvalitetnoj diverzifikaciji izvora sredstava banke, koristit će se za poticanje zelenih i održivih investicija te projekata.

FOTOGALERIJA Dobro pregledajte kovanice od 2 eura: Ovo je pet najvrijednijih, neke vam mogu donijeti pravo bogatstvo

Zagreb: Gužve ispred banaka zbog konverzije kune u euro
1/13

Komentara 1

LE
leno
19:42 30.04.2024.

Normalno je da lopovi imaju dobit kada je inflacija preko 10 % a kamate na štednju 1 %. I ja bi tako poslovao i pravio novce iz ničega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije