Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grčki filozof

Antički tekstovi otkrili gdje je Platon pokopan: Grob mu je zauvijek izgubljen

A view of the Crosby-Schoyen Codex, written in Coptic on papyrus around 250-350 A.D. and produced in one of the first Christian monasteries
Foto: REUTERS TV/REUTERS, ilustracija
01.05.2024.
u 05:00

Tekst koji je istraživače doveo do novih saznanja samo je dio 1800 karboniziranih svitaka pronađenih u 18. stoljeću u zgradi u primorskom gradiću Herkulaneju 20-ak kilometara od Pompeja

Talijanski istražitelji došli su do važnih otkrića o posljednjim danima jednog od najpoznatijih grčkih filozofa - Platona. U Herkulanejskim svicima pronašli su informacije o tome gdje je pokopan, ali i što je zapravo mislio o glazbi koja mu je svirala na samrti. Analizi svitaka, koji su pronađeni djelomično spaljeni ispod nekoliko slojeva vulkanskog pepela iz erupcije Vezuva 79. godine, asistirala je umjetna inteligencija.

Plato je, prema tekstovima pronađenima u Herkulaneju, pokopan u tajnom vrtu blizu hrama posvećenog Muzama u Platonovoj akademiji u Ateni. Iako se do sada znalo da je pokopan u akademiji, tek je sada poznato gdje se točno nalazio njegov grob, kazao je Graziano Ranocchia, profesor papirologije na Sveučilištu u Pisi, za CNN. Platonovu akademiju 86. godine je uništio general Sulla.

Svici su istraživačima otkrili i da Platon nije cijenio glazbu koju mu je na samrti svirala ropkinja iz Trakije kako bi ga umirila. Usprkos visokoj vrućici, žalio se da žena svira frulu "bez imalo osjećaja za ritam", otkrio je Ranocchia u prezentaciji u Napulju. Tekst iz Herkulaneja također je promijenio vjerovanja o okolnostima koje su dovele do toga da grčki filozof bude prodan kao rob. Do nedavno se mislilo da je Platon prodan na Siciliji 387. godine pr. Kr., ali sada je vjerojatnije da je do toga došlo ili 399. pr. Kr. nakon Sokratove smrti, ili pet godina kasnije na otoku Aegini koji su pokorili Spartanci.

Tekst koji je istraživače doveo do novih saznanja samo je dio 1800 karboniziranih svitaka pronađenih u 18. stoljeću u zgradi u primorskom gradiću Herkulaneju 20-ak kilometara od Pompeja, za koju se vjeruje da je bila u posjedu rođaka Julija Cezara. Oko 30 posto teksta, više od 1000 riječi, dešifrirano je prošle godine zahvaljujući stipendiji Europske unije. 

Sve se odvija u sklopu Projekta grčkih škola, petogodišnje studije koja koristi nove tehnologije da bi dešifrirala krhke ostatke papirusa. "Otkrili smo 10 fragmenata papirusa srednje veličine. Nova čitanja često koriste nove, konkretne činjenice o antičkoj povijesti" istaknuo je Kilian Fleischer, jedan od sudionika u projektu.

VIDEO Indonezijski vulkan nastavlja izbacivati oblake pepela; spasioci su u pripravnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije