Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIGA PRVAKA

Hrvat ispisuje povijest! Dortmund svladao PSG u ludoj utakmici

Champions League - Semi Final - First Leg - Borussia Dortmund v Paris St Germain
LEON KUEGELER/REUTERS
01.05.2024.
u 22:58

. Borussia i PSG su odigrali sjajnu utakmicu na mitskom Signal Iduna Parku, s pregršt prilika, a pravo je čudo što su gledatelji vidjeli samo jedan gol.  Parižane je poraza koštala spora i neinventivna igra u prvom poluvremenu, a Borussia je zasluženo došla do pobjede.

Rezultat to možda ne sugerira, ali gledali smo još jednu odličnu, dinamičnu i sadržajnu utakmicu polufinala Lige prvaka. U prvom dijelu dvomeča Borussia Dortmund je na svojem Signal Iduna Parku svladala PSG 1:0 i tako stvorila prednost uoči uzvrata na Parku prinčeva. Prvi hrvatski trener u povijesti koji je došao do polufinala Lige prvaka, Edin Terzić, tako ima vrlo dobru priliku postati i prvi hrvatski trener u finalu najprestižnijeg klupskog nogometnog natjecanja u svijetu.

Najbolje je utakmicu opisao komentator utakmice na HRT-u, Marko Šapit, koji je rekao da je "samo čudom rezultat ostao samo 1:0". Iako je PSG odmarao gotovo cijelu svoju prvu postavu za vikend pri remiju 3:3 protiv Le Havrea kojim su potvrdili svoj 12. naslov prvaka Francuske, u prvom poluvremenu je Borussia uzela primat, pokazala veću energiju i imala više šansi. Najviše su se isticali brzanci Karim Adeyemi i Ian Maatsen na lijevoj strani koji Achrafu Hakimiju nisu dali mira, niti mu dali da prodire naprijed. Pogodak odluke se dogodio u toj prvoj dionici, točnije u 34. minuti kad je stoper Borussije Nico Schlotterbeck fantastičnom dugom loptom proigrao centarfora Niklasa Fullkruga, napadač žuto-crnih ju još bolje primio te silovitim niskim udarcem s ruba kaznenog prostora matirao gostujućeg vratara Donnarummu za vodstvo domaćina. To je 31-godišnjem sidrunu Borussije 15. pogodak ove sezone te treći u Ligi prvaka. 

Imali su u tom prvom dijelu i jedni i drugi dosta obećavajućih situacija, ali zahvaljujući sjajnim reakcijama braniča rijetke su završavale udarcem. Promijenilo se to u drugom dijelu gdje su se praktički nizale velike prilike i s jedne i s druge strane. PSG je svoj najveći nalet imao od 47. do 56. minute kad su nanizali čak pet prilika, a najviše se istaknula situacija iz 51. minute kad su u istoj akciji u razmaku od deset sekundi i Mbappe i Hakimi pogodili vratnicu, odnosno iz 56. minute kad je Ruiz glavom promašio čisti zicer na sjajan centaršut Marquinhosa. U 60. minuti je čisti zicer promašio i strijelac Fullkrug nakon briljantnog driblinga i centaršuta Sancha, a PSG-ov Ousmane Dembele je promašio dva 'mrtvaca', jedan u 72. i drugi u 80. minuti. Potvrdu domaćih je mogao potvrditi Brandt na spektakularno proigravanje Sancha u 83. minuti, ali se spasonosnim blokom ukazao Marquinhos. Osim svega nabrojanog, vidjeli smo još barem desetak jako dobrih prilika na susretu.

Borussia će u uzvratu loviti svoj prvi finale Lige prvaka još tamo od 2013. godine kad su izbacili Real u polufinali te na kraju izgubili od Bayerna u velikom finalu. Zanimljivo, jedino finale koje je PSG igrao također je završilo neslavno protiv Bayerna, a igralo se 2020. godine. Uzvrat na Parku prinčeva na rasporedu je već za šest dana, u utorak 7. svibnja, dok ukupnog pobjednika čeka finalni okršaj 1. lipnja na Wembleyju, s pobjednikom drugog polufinala između Bayerna i Reala u kojem je prvi susret završio neodlučeno, 2:2.

Uzvrat je u utorak na Parku prinčeva.

TIJEK UTAKMICE:

90' Kraj utakmice.

90' Četiri minute nadoknade.

72' Dembele je dobio odličnu loptu iza obrane Borussije, dobro je pucao, ali Kobel čudesno brani.

60' Sancho je došao do gol aut linije i idealno vratio u sredinu, Fullkrug je sam, ali puca preko gola.

51'  Mbappe je sjajno pucao u suprotni kut, ali je stativa spasila Borussiju. Lopta se odbila u noge Hakimiju, koji gađa prvi kut, no opet se ispriječila stativa.

46' Počelo je drugo poluvrijeme.

45' Kraj prvog dijela, domaći imaju prednost.

45' Četiri minute nadoknade.

41' Hernandez se ozlijedio, mijenja ga Beraldo.

36' Sjajna duga lopta Schlotterbecka iza obrane PSG-a, Fullkrug je pobjegao obrani i na rubu šesnaesterca svladao Donnarummu.

14' Sabitzer je dobio upotrebljivu loptu u šesnaestercu i pucao je iskosa, ali Donnarumma spašava PSG.

11' Dembele se krasno riješio Cana, ali puca pokraj gola Kobela.

1' Počela je utakmica na rasprodanom Westfalenu.

Koeficijent na pobjedu Borussije u večerašnjoj utakmici je 3.00, na PSG je 2.50, a na remi 3.80. Kladionice Parižanima daju puno veće šanse za ukupni prolazak. Na prolazak PSG-a koeficijent je 1.40, a na Borussiju 2.70, ali to naravno ne mora ništa značiti, jedino mjerilo je zeleni teren.

BORUSSIA: Kobel - Ryerson, Schlotterbeck, Hummels, Maatsen - Can, Sabitzer - Sancho, Fullkrug, Adeyemi

PSG: Donnarumma - Hakimi, Marquinhos, Hernandez, Nuno Mendes - Ruiz, Vitinha, Zaire-Emery - Barcola, Mbappe, Dembele.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar nisam_robot
nisam_robot
08:10 02.05.2024.

Terzić je Hrvat, tako se i sam izjašnjava. Ovi koji odbijaju svakoga tko se ne zove Ivan, Ante i Stipe i to u sedmoj generaciji bi bolje trebali manje lupati bezveznosti.

Avatar El_Delinquente
El_Delinquente
08:18 02.05.2024.

Gdje god na njemački u tražilicu utipkaš Edin Terzić, piše da mu je majka Hrvatica. Ali eto ovi gastarbajteri koji ne znaju beknuti njemački to očevidno bolje znaju.

ŽE
Žegarni
08:31 02.05.2024.

Luftbalon, veliki znalče njemačkog pravopisa i umlauta ("nije Fullkrug nego Fullkrug"????), u BVB se i "V" se piše veliko. To nitkome tko ima malo pojma oi veze sa njemačkim nogometom nebi pisao "BvB".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije