Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eden Golan

Tko je predstavnica Izraela? Druga je na kladionicama, morala je mijenjati stihove pjesme, a publika ju je izviždala

Malmo: Proba natjecatelja uoči druge polufinalne večeri Eurosonga
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
11.05.2024.
u 21:39

Eden Golan (20) je u četvrtak izborila mjesto u finalu, a prije nastupa je imala problema.

U švedskom Malmöu odvija se veliko finale ovogodišnjeg izdanja Eurovizije, a u njemu je nastupila i predstavnica Izraela usprkos protivljenjima mnogih. Naime, Eden Golan (20) je u četvrtak izborila mjesto u finalu, a i prije nastupa je imala problema. 
Naime, Eden je kao predstavnica Izraela imala brojne zapreke na svom putu. Zbog političkog položaja te zemlje i prije početka Eurovizije neki su tražili da se Izrael, poput Rusije prije nekoliko godina, isključi iz natjecanja, no do toga nije došlo. Europska radiodifuzna unija (EBU) nakon prijave Izraela na natjecanje odbila je prihvatiti pjesmu "October Rain" uz obrazloženje da se odnosila na žrtve Hamasovih napada 7. listopada te je kao takva bila previše politička. Naime, pjesma je imala neke stihove koji bi se mogli povezati s napadom. Izrael je prvobitno odbio preraditi pjesmu, no ipak su pristali te je Eden nastupila s pjesmom "Hurricane" koju su opisali kao romantičnu baladu koja ima istu melodiju kao i prva pjesma. 

No, ova promjena pjesme javnosti nije dovoljna. Propalestinski aktivisti nastavili su tražiti da se Izraelu zabrani sudjelovanje na Euroviziji, a EBU je to odbio uz obrazloženje da je Eurovizija nepolitički, glazbeni događaj. Izraelska predstavnica Eden kazala je da se nada da će njezin nastup pomoći ujedinjenju ljudi. 

Malmo: Proba natjecatelja uoči druge polufinalne večeri Eurosonga
1/11

- Ovo je vrlo važan trenutak za nas, posebno ove godine - rekla je za Reuters u ovotjednom intervjuu. "Osjećam se počašćenom što imam priliku biti glas svoje zemlje." Deseci tisuća ljudi u četvrtak, prije njezinog nastupa u polufinalu protestirali su u središtu Malmöa, a mnogi obožavatelji Eurovizije ljuti su i zbog navodnih dvostrukih standarda EBU-a. Švedske vlasti pojačale su sigurnost i pripremile se za moguće nemire tijekom eurovizijskog tjedna, a zatražile su pomoć u ljudstvu i od susjednih zemalja.

Eden je i tijekom proba, ali i tijekom nastupa u polufinalu, imala neugodnosti. Naime, mnogi su je izviždali, a večeras je nastupila šesta. Iz publike su se također i danas čuli zvukovi negodovanja, a i danas su održani prosvjedi u Švedskoj.

Dodajmo i da je Eden pjevačica izraelsko-ruskog podrijetla koja je karijeru započela 2015. godine na izboru za ruskog predstavnika na dječjoj Euroviziji. 

Osim toga, nakon nastupa u polufinalu Izrael je jako skočio na eurovizijskim kladionicama te se posljednjih nekoliko dana nalazi na drugom mjestu, odmah iza Baby Lasagne. Trenutno im se predviđa 21 posto šanse za pobjedu.

VIDEO Pogledajte atmosferu ispred Malmö Arene uoči finala

 

Komentara 1

VI
VilaAmalka
22:12 11.05.2024.

Respekt izraelskoj pjevačici za hrabrost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije