Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite!

Ova navika mogla bi oštetiti vašu jetru, tvrde gastroenterolozi

shutterstock
09.08.2023.
u 10:30

Bolest masne jetre, osobito NAFLD, pojavljuje se kao vodeći uzrok kronične bolesti jetre, ciroze i raka jetre, kao i važan čimbenik rizika za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

Dobro je poznata činjenica da vas prekomjerna konzumacija alkohola može izložiti riziku od bolesti jetara i raka jetara, ali ono što još više zabrinjava jest da postoji navika koja može oštetiti vaša jetra na razorne načine, a to nije piće, prenosi Best Life. Svaka četvrta osoba izložena je riziku od razvoja bolesti masne jetre — točnije NAFLD-a (nealkoholne bolesti masne jetre), prema dr. Supriyi Rao, gastroenterologinji i rukovodećoj partnerici u Integrated Gastroenterology Consultants, prenosi Yahoo. "Riječi 'masna jetra' mogu vas odmah navesti na razmišljanje o previše alkohola", objašnjava ona, "ali nažalost, NAFLD je tiha bolest. Možda nećete ni znati da je imate dok šteta ne bude učinjena."

Gastroenterologinja dr. Sarah Robbins ističe da ova bolest ne utječe samo na jetra već utječe i na sistemska stanja koja se protežu daleko šire od zdravlja jetara. "Bolest masnih jetara, osobito NAFLD, pojavljuje se kao vodeći uzrok kronične bolesti jetara, ciroze i raka jetara, kao i važan čimbenik rizika za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti", kaže ona.

GALERIJA: Ove namirnice štite od raka, obavezno ih uvrstite na svoj jelovnik

1/8

Prema dr. Raou, jedna od najgorih stvari koje možete učiniti za svoja jetra uključuje nezdravu prehranu, stoga se klonite prerađene hrane i pića zaslađenih šećerom. "Prehrana cjelovitom biljnom (ili pretežno biljnom) hranom pomaže nam da funkcioniramo na višoj razini", objašnjava ona. Jedan jednostavan način da to učinite jest jedenje puno šarenog voća i povrća i preskakanja tjestenine, pržene hrane i dekadentnih deserata.

Dr. Darlene Negbenebor, certificirana gastroenterologinja u Stamford Gastroenterology, slaže se da su prehrana s visokim udjelom zasićenih masti i jednostavnih ugljikohidrata i povećani unos alkohola najčešće navike koje uzrokuju oštećenje jetara. Kako biste izbjegli da vam jetra krenu silaznom putanjom, predlaže smanjenje unosa alkohola i održavanje zdrave tjelesne težine. "Nekoliko studija pokazuje da slijeđenje mediteranske prehrane, što je prehrana s visokim udjelom voća, povrća i zdravih masnoća, umanjuje taloženje masti u jetri i upalu", dodaje ona.

Nacionalni instituti za zdravlje također sugerira da visok unos fruktoze može izazvati bolest masne jetre oštećivanjem crijevne barijere. Dr. Rao upozorava da pretjerana konzumacija pića zaslađenih šećerom može dovesti do nakupljanja masti, što povećava rizik od NAFLD-a. ''To se događa kada visceralna masnoća uđe u jetra i zauzima više od 5 posto mase'', kaže ona. "S vremenom to može napredovati do kronične upale."

VEZANI ČLANCI: 

Dr. Rao kaže da oko 20 posto od onih s NAFLD-om ima NASH (ne-alkoholni steatohepatitis) koji se javlja kada postoji upala i oštećenje jetrenih stanica, a 25 posto onih s NASH-om može imati cirozu, što može dovesti do raka jetara i otkazivanja drugih organskih sustava.

Za razliku od drugih bolesti koje mogu imati vidljivije znakove upozorenja, oštećenje jetre često može proći neotkriveno bez testiranja. Dr. Negbenebor ističe da bi najraniji znakovi oštećenja jetre bili abnormalni testovi jetrenih funkcija vidljivi na rutinskom laboratorijskom testu koji obično traži vaš liječnik primarne zdravstvene zaštite tijekom godišnjeg pregleda. "Obično bolest jetara ostaje asimptomatska sve dok ne uznapreduje", kaže ona.

Ako je bolest masnih jetara uznapredovala do faze NASH-a ili ciroze, simptomi mogu biti očitiji i ozbiljniji, kaže dr. Robbins. Simptomi uznapredovale bolesti jetre i ciroze uključuju:

  • Žutica: Koža i bjeloočnice poprime žutu boju, što odražava problem sa sposobnošću jetre da obradi bilirubin.
  • Bol u trbuhu i oticanje: Bolesna jetra mogu prouzročiti upalu i oticanje jetara, što dovodi do nelagode ili boli u desnom gornjem kvadrantu abdomena.
  • Oticanje nogu i gležnjeva: ovo može biti znak bolesti jetara jer se tekućina ne izlučuje pravilno.
  • Kronični umor: Osjećaj stalnog umora ili slabosti može biti znak bolesti jetara.
  • Tamna boja urina: Vaš urin može biti taman zbog viška bilirubina koji se izlučuje putem bubrega.
  • Gubitak apetita: Smanjenje gladi ili osjećaj sitosti nakon jela u malim količinama može biti znak bolesti jetre.
  • Mučnina i povraćanje: Ovo mogu biti uobičajeni simptomi disfunkcije jetre.
  • Zbunjenost, pospanost i nejasan govor (hepatička encefalopatija): Ovi se simptomi mogu pojaviti kada se toksini nakupljaju u krvotoku jer ih jetra ne uklanjaju na odgovarajući način.

Motivirani ste za održavanje zdrave jetre? Imamo dobre vijesti: povećanje unosa voća i povrća dobra je polazna točka za vraćanje jetre na pravi put. "Želimo manje prerađene hrane, a više neprerađene biljne hrane", kaže dr. Rao. To znači izbjegavanje zasićenih masti, slanine i prerađenog crvenog mesa dok povećavate unos nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina. Također treba odbaciti bijeli kruh zbog rafiniranih ugljikohidrata i umjesto toga prijeći na cjelovite žitarice.

VEZANI ČLANCI: 

Dr. Robbins ima još dobrih vijesti za kavopije, rekavši da je nekoliko studija pokazalo da konzumacija kave zapravo može štititi od kronične bolesti jetre. "To je vjerojatno zbog njenih antioksidativnih svojstava i sposobnosti da smanji upalu", dodaje ona. I ne zaboravimo tjelovježbu: "Održavanje zdravog načina života redovitim vježbanjem još je jedan način da se smanji količina pohranjene masnoće."

Naposljetku, pravi mikronutrijenti ključni su za zdravlje jetara, ali bi idealno trebali dolaziti iz uravnotežene prehrane, a ne iz bočica dodataka prehrani. Nekoliko njezinih preporuka koje podupiru zdravu funkciju jetara su vitamin E (snažan antioksidans za koji se pokazalo da smanjuje upalu), vitamin D (za regulaciju rasta stanica i imunološke funkcije), vitamin B12 i folat (koji može pomoći jetri da preradi alkohol i lijekove), kao i cink, selen i magnezij. "Magnezij igra važnu ulogu u mnogim enzimskim reakcijama u tijelu, uključujući one u jetrima", kaže ona.

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije