Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PULA PRIDE

Bogat kulturno-umjetnički program za prvo izdanje istarskog Pridea

Udruga Proces
15.05.2024.
u 17:53

Povorka ponosa u Puli održati će se 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, no cijeli će mjesec biti obilježen kulturnim događanjima poput izložbi, projekcija filmova te predstavljanja slikovnica

Moto “Ćakule ne delaju fritule” označiti će prvi Pula Pride koji će se održati u subotu 22. lipnja, a osim same povorke ponosa, udruga Proces, koja je organizator projekta, najavljuje i brojne kulturno-umjetničke programe.

Povod prvog Pula Pridea prošlogodišnji je incident koji se zbio za vrijeme proslave Mjeseca ponosa u Društvenom centru Rojc, a motom žele ukazati na donositelje odluka, provoditelje zakona te javnu administraciju koji trebaju podržati akcije i zakone te se odmaknuti od praznih riječi. Također, žele potaknuti građanstvo na borbu za pozitivne promjene u društvu, a iz tog su razloga osmislili kulturno-umjetnički program, što je objasnila predsjednica udruge Proces, Ana Bačić.

- Svjesni smo da do korjenitih promjena ne možemo doći samo jednom prosvjednom povorkom. Iz tog razloga organiziramo kulturno-umjetnički program koji za cilj ima uključiti lokalnu zajednicu, predstaviti živote LGBTIQ+ osoba i probleme s kojima se susreću, te uspostaviti suradnju s brojnim akterima koji djeluju na polju umjetnosti, kulture i aktivizma u Puli, Istri i Hrvatskoj – kaže Bačić, čija je udruga i ranije organizirala brojne izložbe, filmske projekcije i druge kulturne sadržaje. 

Svojevrsna uvertira Mjesecu ponosa biti će program “Proces u Kinu Valli” koji započinje u subotu 18. svibnja, a otvoriti će ga film francuskog redatelja Françoisa Ozona “Ljeto '85”. Tjedan dana nakon, 25. svibnja, prikazati će se dva filma španjolskog redatelja Pedra Almodóvara – “Ljudski glas” i “Čudan način života”. 

Službeno otvorenje Mjeseca ponosa održati će se u subotu, 1. lipnja, također u Kinu Valli projekcijom filma “Vilinski vrt” redatelja Gergőa Somogyvárija, koji je izazvao mnogo pažnje na nedavnom ZagrebDoxu

Društveni centar Rojc u lipnju će postati mjesto održavanja radionica i sklopu prvog Pula Pridea, a prva je na rasporedu radionica sociodrame koja će se održati 7. lipnja. Sljedeća je na redu radionica poezije otpora u subotu 15. lipnja, a 19. lipnja na radionici pod nazivom “ReGeppeto” sudionici će moći izraditi transparente i bedževe. Radionice bubnjanja posljednje su u nizu, a taj se program seli u klub Monteparadiso te je zakazan za 21. i 22. lipanj. 

Predstavljanje novih slikovnica Dugine obitelji održati će se 8. lipnja u Knjižnici&knjižari Giardini 2, a isti će prostor 13. lipnja oživjeti jer program “Živa knjižnica” nudi mogućnost posuđivanja knjiga, ali i upoznavanja LGBTQ+ osoba koje će svoje priče podijeliti s posjetiteljima. 

Otvorenje izložbe “Coming Out Museum Encounters” održati će se u utorak 18. lipnja u Galeriji Novo. Izložba će biti otvorena do 4. srpnja,  a predmeti izložbe ondje će biti premijerno predstavljeni. 

Sama povorka ponosa održati će se na Dan antifašističke borbe u subotu 22. lipnja, a na pozornicu caffe bara Circolo nakon povorke dolazi zagrebački trio “ŽEN” koji kroz prog-indie-rock žanr te aktivizam, dekonstruiranje normi i izlazak iz okvira otvara osjetljive i društveno važne teme. Nakon njih na binu dolazi, također zagrebački, kolektiv “Zbeletron” koji promovira žensko glazbeno stvaralaštvo, a publiku će počastiti DJ nastupima. Nikola Pezić, poznatiji pod imenom DJ Pez, već je nastupao u Puli, a ove će godine zaključiti večer prvog Pula Pridea. 

Zatvaranje programa Mjeseca ponosa označiti će večer igranja društvenih igara, “Gaymes Night”, koja će se održati 28. lipnja u dvorištu Rojca. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije